DESPRE AUTISM

  • Ce este tulburarea de spectru autist (TSA)?

    Tulburarea de spectru autist (TSA), sau autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea socială și interacțiunea unei persoane. De asemenea, persoanele cu TSA, au comportamente repetitive, interese și activități limitate. Aceste caracteristici se încadrează într-un "spectru " variind de la o afectare ușoară până la una severă. În timp ce o persoană poate avea simptome care afectează major capacitatea sa de a efectua activităţile de zi cu zi, alta poate avea doar diferențe moderate, ușor vizibile și puține, deficiențe funcționale. Tulburarea devine evidentă în primii 3 ani de viaţă, cauzele fiind necunoscute.

    Incidenţa tulburărilor din spectrul autismului a crescut în mod alarmant. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 88 de copii este afectat (Center for Disease Control and Prevention, 2008). În România nu există statistici oficiale referitoare la numărul cazurilor de autism, dar se estimează că aproximativ 30000 de copii sunt afectati. Având în vedere gravitatea acestei tulbuări, necesitatea abordării copiilor cu autism prin metode terapeutice speciale, care să permită stabilirea interacțiunii cu copilul, devine imperioasă.

  • Cauzele autismului

    Deşi există numeroase cercetări pe acest subiect, încă nu se cunosc exact cauzele exacte care provoacă autismul. Comunitatea ştiinţifică ia în calcul o serie de factori genetici, biologici și de mediu. Așa cum există diferite niveluri de gravitate,  asa exista, probabil, și diferite cauze în autism. 

    Copilul cu autism poate avea comportamente în exces (autostimulare, automutilare, agresiune, hiperkinetism, comportamente obsesive, comportamente stereotipe), dar şi comportamente deficitare (limbaj, abilităţi sociale, abilităţi de joacă, abstractizări şi autonomie personală), scopul terapiei fiind acela de a descreşte comportamentele excesive, de a creşte comportamentele deficitare şi de a modela altele noi. 

    • Caracteristicile autismului

    Persoanele care sunt afectate de autism prezintă simptome sau dificultăți în următoarele 3 arii principale:

    • Interacțiunea socială
    • Limbajul ca mijloc folosit în comunicarea funcțională
    • Preocupările sau comportamentele repetitive

    Fiecare caz este  unic, practic, nu există doi copii cu  autism cu manifestări identice.

    • Recuperarea copilului cu TSA

    Autismul nu se vindecă, dar, prin terapie, copilul poate să achiziţioneze abilităţile lipsă sau slab dezvoltate şi poate fi învăţat comportamente adecvate. Terapia vizează comportamentele şi se adresează tuturor ariilor de dezvoltare: cognitiv, motric, social, autonomie, comunicare şi limbaj. Fiecare copil care face terapie are un anumit progres, în funcţie de: nivelul copilului pe diferite arii, numărul de ore de terapie, dar mai ales colaborarea părinţi – specialişti. Deşi există metode generale de intervenţie pentru problemele copilului cu TSA, terapia se face după un plan de intervenţie personalizat, în funcţie de nevoile şi specificul copilului!

    Încurajăm toți părinții să caute soluțiile cele mai potrivite pentru copiii lor, cu iubire și încredere să le fie alături și să se bucure chiar și de cele mai mici progrese făcute de aceștia.

      “NU ESTE NIMIC ÎNTR-O OMIDĂ, CARE SĂ VĂ SPUNĂ CĂ VA DEVENI UN FLUTURE” R. BUCKMINSTER FULLER