Prin ce definim logopedia?

Prevenirea, identificarea şi corectarea tulburărilor de limbaj vorbit, scris, citit, socotit. Se adresează celor care au nevoie indiferent de vârsta: preşcolari, şcolari, adolescenţi, adulţi.

CAND NE ADRESAM UNUI LOGOPED?

  • Întârzieri în dezvoltarea limbajului;
  • Vorbire nazală. Vocabular foarte redus;
  • Pronuntarea incorectă sau omiterea unuia sau mai multor sunete;
  • Articularea necorespunzătoare a cuvintelor;
  • Repetarea sau prelungirea unor sunete, silabe, cuvinte;
  • Vorbirea rapidă, lentă sau pierderi de voce;
  • Dificultăţi de scris şi citit;
  • Diverse boli neurologice care coincid cu o slabă capacitate expresivă.

IN CE CONSTĂ O ŞEDINŢĂ LOGOPEDICĂ?

Presupune implicarea în diverse activităţi specifice vârstei şi nivelului cognitiv, exerciţii în captivanta oglinda logopedică, activităţi distractive care reuşesc să facă vizita la logoped sa nu fie resimţită negativ.

CARE ESTE VÂRSTA RECOMANDATĂ PENTRU TERAPIA TULBURĂRILOR DE LIMBAJ?

In cazul dizabilităţilor unde este prezentă întârzierea de limbaj se recomandă intervenţia cât mai timpurie în stimularea limbajului. Vârsta de 4 – 5 ani reprezintă perioada în care limbajul se structurează şi consolidează, aşa că recomandăm vizita la logoped înainte de implinirea celor 5 anişori.

CÂT DUREAZĂ O SEDINTA LOGOPEDICA?

Durata este stabilita între 40 – 60 min. Lucrând individual solicitarea este mai mare, astfel că ne dorim un randament bun şi nu un timp record.

CATE SEDINTE SE FAC PE SAPTAMANA?

Pentru o intervenţie logopedică cât mai eficientă în cazul întârzierilor de limbaj se recomandă o şedinţă în fiecare zi şi exersarea zilnică acasă. În cazul în care vorbim de corectare sau modelare se recomandă minim două vizite la logoped pe săptămână.

ÎN CAT TIMP POATE SA VORBEASCA/ SE POATE CORECTA UN SUNET?

Nu se poate vorbi despre o perioadă exactă în care se corectează un sunet sau se declanşează procesul de vorbire. Aceasta depinde de mai mulţi factori: vârsta, mobilitatea aparatului fonoarticulator, nivelul de receptivitate, dezvoltarea procesului de respiraţie şi nu în ultimul rând tipul sunetelor deficitare acolo unde este cazul.

Asociaţia Autism Transilvania dispune de un cabinet de logopedie dotat la cele mai înalte standard şi de logopezi foarte bine pregătiţi, cu formări în abordarea copiilor tipici precum şi a copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA) sau alte întârzieri în dezvoltare.